A biotermesztésről


Mitől bio a bio?

bio fehérszőlő

A bio- vagy ökotermelés egyfajta tudatos gazdálkodás. Lényege, hogy a természet törvényeivel mindig harmonizáló módszereket alkalmaz, és elutasít minden, a természetet pusztító eljárást. Így a "bio" garancia a minőségre, és arra, hogy a termék nem tartalmaz semmilyen az emberi szervezetre káros anyagot.

A szajki szőlőhegy szubmediterrán klímájának és rendkívül kedvező feltételekkel telepíthető és művelhető I. osztályú szőlőterületének köszönhetően kiváló hely a biotermesztésre. Az itt termesztett bioszőlőket kézzel szüreteljük és válogatjuk, mely alapja a biobor és biomust készítésnek.

A biotermesztésről dióhéjban:

Termőterület

220-230 m tengerszint feletti magasság, széljárta domboldal, humuszban gazdag, jó levegő és vízgazdálkodású talaj.

Ültetvény technológia

A termesztési felületét ernyős és kordonos művelésmóddal alakítottuk ki, mely a legjobb szellőzést biztosítja. Intenzív, gondos zöldmunka szükséges az átszellőzés érdekében.

Tápanyag utánpótlás

Műtrágya használata tilos, csak szerves trágyával engedélyezett.

Talajmunka

Gyomírtószer használata tilos, csak kapálás vagy kaszálás (fekete vagy zöldművelés).
Talajélet segítése mélylazítással, stb. Nem használható talajmaró, tárcsa, mert a talaj szerkezetét rontja.

Permetezés

Csak kontaktszerekkel, felszívódó szerek használata tilos.
Réz és kén hatóanyagokkal, korlátozott mennyiségben (e szerek csak megelőzésre alkalmazhatók, gyógyító hatásuk egyiküknek sincs).
Kondicionáló, immunerősítő szerek (erjesztett csalánlé, fekete nadály stb.).

Kártevők elleni védekezés

Vegyszeres védekezés, méreg használata tilos. Védekezés természetes ellenségek elszaporításával, csapdákkal.

Borkezelési technológia

Csak természetes alapú szerek, derítőszer stb. alkalmazása.

5 évi megfelelőség után biotermék - 6. évben bioszőlő - 7. évben biobor. A termésmennyiség korlátozott, ám messziről lehet látni, hogy a mi táblánk zöldebb, mint a vegyszerrel kezeltek.


Biztos, hogy bio a bio?

bio kékszőlő

A teljes termékpálya a termeléstől a feldolgozásig egy akkreditált szervezettel, a Biokontroll Hungária KHT. által folyamatosan ellenőrzött és minősített, melynek köszönhetően a biotermékek kimagaslóan magas minőségűek. Munkájukat és bizonylataikat az IFOAM (Nemzetközi Biomozgalmak Szövetsége) is elfogadja, mely a feltételeket az EU-val összhangban irányelvekben foglalják össze.

A pontos szigorú feltételeket keresse az alábbi helyeken:
* Cikk a BioKultúra fólyóiratban
* BioKontroll Hungária Nonprofit Kft. weblapja

Hogy miért lettünk biotermelők? Olvassa el a a velünk készült "Harmóniában a természettel" cikket!


Tanúsítvány online ellenőrzése és letöltése

A tanúsítvány online ellenőrizhető és letölthető a Biokontroll weblapján a tanúsítványkeresőben. Csak a forgalmazó nevének megadása szükséges: Hárs Pincészet.

A tanúsítványkeresőhöz klikk ide

Hárs
Hárs Tibor    és    Hárs József

Elérhetőségeink:

Hárs Családi Pincészet
Szajk, Pincesor 472.
kapcsolat @ harspinceszet.hu

69/361-239
20/992-02-88

bioborászat        biopincészet        biogazdálkodás        biotermesztés        bioszőlészet       természetesbor       bioborkészítés
biomust       bioszőlő       egyedi címkés bor       exkluzív bor       különleges bor       díjnyertes borok       minőségi biobor
biobor áruház       bioszőlőlé       bioszőlő termesztés       borvásárlás       minőségi bor       bioborkóstolás       szajki bor
száraz bor       édes bor       desszertbor       bor webáruház       félédes bor       cuvée bor       aranyérmes bor       egészséges bor
bor áruház       bor vétel       bor webshop       fehér borok       vörös borok       bio szőlőlé       minőségi borok       bor vásárlás
biobor webáruház       bag in box bor       winebag       minőségi magyar borok       bag-in-box szőlőlé       online boráruház
búzafűlé